Només un 3% dels estudis per buscar medicaments contra la covid-19 havien validat la metodologia

Un grup de recerca de la URV ha analitzat 61 articles científics sobre reposicionament de fàrmacs apareguts durant els primers mesos de la pandèmia

Des del moment en què va esclatar la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2, la comunitat investigadora es va abocar a buscar una vacuna i també un tractament farmacològic que aturés l’evolució de la malaltia. En aquesta cursa a contra rellotge es van multiplicar les publicacions d’estudis en revistes científiques sobre el coronavirus. Però, només el 3% dels treballs estudiats que s’havien publicat durant els primers mesos de la pandèmia havia validat al laboratori els resultats. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi elaborat pel Grup de Recerca en Quimioinformàtica i Nutrició del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV després d’analitzar 61 articles de diferents publicacions científiques. D’altra banda, cal destacar que tots els articles que va treballar aquest grup de recerca havien basat les investigacions en estudis sobre reposicionament de fàrmac.

PUBLICITAT

Des de l’inici de la pandèmia s’han publicat centenars d’articles que proposen noves molècules que podrien ser útils per inhibir l’M-pro, però de moment no se n’ha aprovat cap. Un cop analitzada tota la informació, els resultats obtinguts han demostrat que, tot i haver superat els filtres per publicar-se, només un 3,2% d’aquests articles havien comprovat els resultats al laboratori, i un 67% no havien fet cap mena de validació dels resultats.

Santi Garcia Vallvé, un dels investigadors de la URV implicats en la recerca vol que els resultats de l’estudi serveixin de “toc d’atenció” per a la comunitat científica. Garcia Vallvé ha liderat l’estudi conjuntament amb Gerard Pujades. A més, ha participat l’equip investigador format per Aleix Gimeno, María José Ojeda-Montes i Adrià Cereto-Massagué, juntament amb els estudiants de doctorat Guillem Macip, Bryan Saldívar-Espinoza, Pol Garcia-Segura i Júlia Mestres-Truyol.

PUBLICITAT