Planten cultius trampa per controlar les xinxes que afecten els avellaners

Els investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han plantat cultius trampa a la finca experimental de Mas Bové, del Morell, i en cinc més del Camp de Tarragona per controlar les xinxes que afecten els camps d’avellaners. Des de l’any passat, s’han sembrat vora les plantacions espècies com el cigró, la trepadella o el sorgo. L’objectiu és que aquests cultius trampa siguin prou atraients perquè els insectes s’hi quedin per alimentar-se o aparellar-se, i no vagin als avellaners. Els primers resultats de l’estudi apunten que aquestes plantacions poden ser una “bona” estratègia per combatre aquesta plaga, ja que és difícil afrontar-la per la falta de productes fitosanitaris permesos i el moviment dels insectes.

PUBLICITAT

La Palomena prasina i la Nezara viridula, conegudes amb el nom de bernat pudent o xinxa verda, són dues de les xinxes que afecten el gra de l’avellana. Són insectes xucladors que piquen el fruit, provocant diverses afectacions segons els estadis de desenvolupament del cultiu. Concretament, provoquen que les avellanes caiguin de forma prematura, deformacions i taques blanques en el gra. Així, segons l’any, la finca i la varietat, poden ocasionar pèrdues de fins al 30% de la collita i també repercutir en la qualitat de l’avellana.

L’estudi de la presència de les xinxes es fa des del mes de maig fins a l’octubre, en el període que surten de la hibernació. Un cop per setmana, s’aspiren els cultius trampa i es colpegen les branques dels avellaners -és el que es coneix com a frappage- per saber quants individus hi ha en cada lloc. “L’any passat vam trobar nimfes en els cultius trampa i és un molt bon senyal que ens demostra que els cultius trampa podrien ser una solució per controlar les xinxes”, ha explicat Mercè Rovira, investigadora del programa Fructicultura de l’IRTA.

PUBLICITAT