Reus vol crear una escola d’oficis per combatre l’atur

Reus vol crear una escola d’oficis per combatre l’atur. És una de les accions prioritàries que recull el Pla Estratègic de Desenvolupament Socioeconòmic i d’Ocupació, presentat aquest dijous a la Fira de Reus, amb presència de tots els agents implicats. Més de 200 persones han col·laborat en aquesta diagnosi, que engloba un total 32 accions recollides en sis línies de treball. L’Ajuntament vol començar a desplegar les propostes en dos anys, amb l’horitzó fixat en el 2030. Aquest full de ruta per reactivar l’ocupació a Reus i entorn parteix d’un treball iniciat fa tres anys enrere des de l’Institut Mas Carandell. Amb les conclusions sobre la taula ara tot aquest treball s’ha de traduir en un manifest consensuat a fi de sumar aliances.

Pla general de l'acte de presentació del document final de l'Estratègia de desenvolupament socioeconòmic i d'ocupació de Reus, en un acte celebrat a l'auditori de la Fira de Reus. Imatge del 17 de juny del 2021. (Horitzontal)
PUBLICITAT

L’Auditori de Fira Reus ha estat l’escenari on ha tingut lloc l’acte de presentació del document final de l’Estratègia de Desenvolupament Socioeconòmic i d’Ocupació de Reus, un projecte liderat des de la regidoria d’Empresa i Ocupació, amb la col·laboració de Mas Carandell. A l’acte hi han pres part l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; la directora de l’Oficina de Treball de Reus, Araceli Terzan Cambra; i el regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats.

L’objectiu d’aquest projecte és promoure el desenvolupament econòmic de la ciutat de Reus, però obert a tot el Camp de Tarragona, per establir aliances i treballar amb visió global i territorial, “un projecte que des de Reus mira i llegeix la realitat local des d’aquesta voluntat reiterada i manifesta de lideratge de la ciutat”, ha manifestat l’alcalde, Carles Pellicer, que ha posat de relleu la importància de l’ocupació com a pilar de la societat, i de tota la feina feta al llarg d’anys per potenciar polítiques d’ocupació.

Aquesta diagnosi econòmica és el resultat dels Espais d’Acció Col·lectiva que, organitzats des de l’any 2018 amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i en el marc els programes de suport al desenvolupament local, han estat oberts a la participació dels principals agents del sector: administració, ens locals, agents socials i econòmics, centres de formació, associacions, tercer sector, cooperatives, empreses, professionals, persones treballadores, estudiants i ciutadania.

La vicealcaldessa Noemí Llauradó ha explicat que “ens ha permès treballar a través de l’anàlisi, la investigació, l’acord, la planificació, i l’execució d’uns determinats projectes que s’han definit de manera compartida i amb uns objectius concrets”. “Treballar d’una manera que ens permeti avançar-nos als problemes que ens pugui plantejar el futur, un plantejament en què totes les accions estiguin alineades amb uns objectius finals i en què tots els plans i estudis es coordinin de manera eficient”, ha afegit.

Un pla amb 32 accions concretes

El Pla d’Acció inclou 32 actuacions específiques que seran les que s’aniran desenvolupant per odre de prioritat, com ho és la creació d’una escola d’oficis o l’elaboració d’una cartera de proveïdors locals per potenciar-ne el consum i projecció. El regidor Carles Prats ha remarcat que “per a nosaltres és molt important crear ocupació de qualitat i noves oportunitats per a les empreses; darrere del llocs de treball hi ha les persones, que confien amb nosaltres per disposar d’un futur millor”.

Un dels principals objectius és reduir les desigualtats en el mercat de treball a nivell local. “Tenim un atur considerable, hi ha 2.000 aturats més que fa dos anys enrere, si bé les ofertes de treball existents van a bon ritme comparant amb el mateix període de l’any passat, som moderadament optimistes”, ha conclòs.

El pla es planteja per al període 2021 a 2030, però comptarà amb plans d’acció bianuals. El primer pla d’acció s’executarà del 2021 al 2023 i, de manera consecutiva, es repetirà cada dos anys per adequar l’estratègia a la realitat de cada etapa.

PUBLICITAT