Un jutge de menors de Tarragona partidari de rebaixar als 12 anys la inimputabilitat

El jutge de menors de Tarragona Jesús María del Cacho Ribera s’ha mostrat partidari, en entrevista a TV3, de rebaixar als 12 anys la inimputabilitat penal, situada ara en els 14 anys. Del Cacho ha recordat que l’objecte de la Llei del menor és la “reinserció” del delinqüent, i alhora ha subratllat que, per bé que és una llei que castiga, també “educa”.

Pla general de la sala de vistes de l'Audiència de Tarragona on es jutja la dona acusada d'intentar matar l'exparella a Reus. Imatge del 6 de novembre del 2019. (Horitzontal)
PUBLICITAT

Per tant, ha afegit, “per què esperar?”. A més ha indicat que la norma té un avantatge respecte de la legislació civil, i és que “és coercitiva”. El magistrat també ha indicat que els menors d’ara no són els mateixos de l’any 2000. “Abans eren petits, ara no”. Tot plegat en el context d’una “pujada alarmant” d’agressions sexuals comeses per menors des de després de la pandèmia.

D’altra banda, el magistrat ha defensat l’eficàcia de la Llei del menor, i ha assegurat que un 80% dels menors que s’hi han hagut de sotmetre s’han reinserit. En aquest sentit ha defensat que la norma és “millorable però bona”, perquè és “molt àgil” i “s’adapta” a les circumstàncies de cada menor.

És per això que s’ha mostrat partidari de rebaixar l’edat de la inimputabilitat als 12 anys, per poder començar abans amb la reinserció dels menors que hagin comès actes delictius, entre els quals les agressions sexuals. “L’avantatge és que des de l’àmbit penal, la mesura que s’imposa és coercitiva. En canvi, des de l’àmbit civil no. El que fa la DGAIA és molt bo, i si el menor col·labora va molt bé. Però i si no?”, s’ha preguntat el jutge.

PUBLICITAT