Unió de Pagesos reclama ajuts pels danys climàtics d’aquesta campanya

Unió de Pagesos ha traslladat al Departament d’Acció Climàtica la necessitat d’articular un ajut directe per als productors de cultius herbacis per fer front a les despeses de la pròxima campanya i evitar que quedi superfície sense sembrar, cosa que “agreujaria la crisi existent”, a causa de les “importants pèrdues” d’enguany pels danys climàtics. A la vegada, l’organització agrària ha tornat a demanar una millora en l’assegurança agrària ja que la considera “ineficaç i insuficient”. Unió de Pagesos ja va quantificar a l’agost en 180 milions d’euros del pèrdues del sector. En aquest sentit, l’entitat assenyala que “l’increment de preu del cereal no ha compensat la pèrdua de quilos per l’augment extraordinari dels costos de producció”.

PUBLICITAT

Tots els territoris excepte la zona nord-est de Catalunya han tingut baixades “dràstiques” de rendiment en els herbacis de secà (cereal d’hivern, oleaginoses i lleguminoses de gra) per la sequera, les gelades de l’abril i els cops de calor del maig. Segons Unió de Pagesos, les comarques més afectades són les Garrigues, la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià, la Noguera, el Pallars Jussà, el Solsonès, l’Anoia, el Vallès Oriental i l’Occidental, el Bages, el Berguedà, Osona, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat i la Conca de Barberà, tot i que la resta de Tarragona i de les Terres de l’Ebre també han vist minvada de forma important la producció.
 
Les pèrdues de rendiment en cereal de secà han anat entre el 40% i el 80% d’una producció mitjana a les comarques de Barcelona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre, i en cereal de regadiu, entre el 30% i el 40% de mitjana en aquests territoris, assenyala l’organització agrària.

L’organització agrària denuncia que “l’assegurança agrària ha continuat oferint cobertures insuficients, també en els herbacis extensius de secà”. Tot i així, “prop del 70% de la superfície s’assegura, mentre que en els farratgers, la que s’assegura no arriba al 2%”, remarca.

PUBLICITAT