Amb el 2024 pugen l’aigua, la llum, el gas i les pensions

Deixem enrere un 2023 marcat per la lluita contra la inflació en els preus i arrenca un 2024 durant el qual pujaran l’aigua, la llum, el gas, els peatges i les pensions. També ho faran bona part dels títols del transport públic més utilitzats, així com els taxis.

PUBLICITAT

Les factures de la llum i del gas s’encariran gradualment aquest any, ja que desapareixen les reduccions de l’IVA. A la factura del gas, l’IVA, que estava rebaixat al 5%, pujarà al 10% fins que s’acabi l’hivern. I després recuperarà el tipus normal del 21%. Mentre que en el cas de la llum, l’IVA del 21% encara no es farà efectiu aquest 2024, però sí que passarà de l’actual 5% al 10% durant tot l’any.

D’altra banda, la sequera que afecta Catalunya ja es nota directament a la butxaca dels consumidors, malgrat que no a tots. Des d’aquest mateix mes de gener l’aigua es paga més cara als municipis i ciutats que s’abasteixen de l’ens Ter-Llobregat. Puja quasi un 34% la tarifa mitjana.

Pel que fa als peatges – els quatre de la Generalitat – i els taxis, el seu preu ja ha pujat al voltant del 3%. Després de tres anys amb preus congelats, aquest gener s’encareixen els títols de transport públic més habituals. Ho faran, però, a partir, del dilluns 15. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) apuja les tarifes un 6,75% a l’àrea metropolitana de Barcelona, mentre que a la resta de zones ho fan un 3%. A Renfe, es manté la gratuïtat dels abonaments de Rodalies i Mitjana Distància, sempre que es facin un mínim de 16 trajectes durant el quadrimestre. Els bitllets d’Avant també continuen amb un descompte del 50%. El funcionament d’aquests títols és el mateix que durant tot el 2023.   

Els pressupostos de l’Estat també han previst que les pensions contributives es revaloritzaran un 3,8% aquest any. I, pel que fa a les mínimes i les no contributives, pujaran entre un 5% i un 7%. El sou dels funcionaris també pujarà, un 2%. El salari mínim, de moment, es manté en els 1.080 euros, amb 14 pagues, fins que se’n negociï el nou increment amb sindicats i la patronal, que podria ser del 4%. Pel que fa al cistell de la compra, es mantindrà l’ajuda a l’IVA dels aliments bàsics, fins al 30 de juny. I el govern espanyol manté la limitació d’apujar els lloguers en l’actualització de rendes, que enguany estarà al 3%, i no el 2%, com el 2023.

PUBLICITAT