Augmenta l’etiquetatge “confús” en les joguines de fora la UE

Tot i que cada vegada hi ha menys joguines que entren il·legalment a l’estat espanyol, la Guàrdia Civil de Tarragona ha detectat un increment de les que porten un etiquetatge “confús”. Els agents han localitzat, en diversos locals, nombrosos articles que compten amb les sigles CE, però que no equivalen a ‘Conformitat Europea’ – l’etiqueta reglamentària -, sinó a ‘China Export’, una confusió que s’està estenent i reproduint per tal d’esquivar la normativa europea. En les inspeccions de la campanya de Nadal de les dues últimes setmanes, la Guàrdia Civil ja ha retirat del mercat 576 joguines perilloses, procedents del contraban i presumptament falsificades, que es venien en vuit locals de les comarques de Tarragona i l’Ebre.

PUBLICITAT

A més de la falsa etiqueta CE, els agents de la Guàrdia Civil han detectat que, en els últims anys, també han augmentat els productes amb l’etiqueta ‘Made in PRC’ – que equival a les sigles ‘Popular Republic of China’ – en decrement del popular ‘Made in China’. Segons un dels agents especialistes en Fiscal i Fronteres de la Guàrdia Civil a Tarragona, “a ulls de l’usuari, al veure ‘Made in PRC’ sembla que hagi de ser de més qualitat”, però la realitat és que “el consumidor acaba comprant al mateix mercat”. L’agent ha alertat que es modifiquen els etiquetatges “per confondre al públic i també als cossos policials”.

Des del 2009, la Guàrdia Civil ha intensificat les inspeccions en els locals de venda de joguines durant la campanya de Nadal, per tal de treure del mercat totes aquelles que poden suposar un risc per al consumidor final. Des de llavors, el cos policial ha requisat milers d’articles que no tenien ni l’etiquetatge ni el certificat de la Unió Europea que n’autoritza la venda.

Segons el cos policial, les joguines que més es falsifiquen són les més demandades entre els infants que es troben en edat escolar. Són, per exemple, els cromos, les nines i els ninots. Enguany s’hi ha afegit una novetat: l’anomenat ‘Pop it’. Es tracta d’una joguina de silicona plena de semiesferes que quan es pressionen, s’aplanen i emergeixen a l’altra banda. Durant l’últim any, el ‘Pop it’ ha causat furor entre petits, i també les persones adultes, per ser considerat un objecte “antiestrès”.

Enguany ja s’han posat en marxa les inspeccions de la campanya nadalenca i en dues setmanes, els agents ha requisat un total de 576 joguines, la majoria procedent de la Xina. El valor al mercat dels objectes intervinguts és de 1.424 euros. La Guàrdia Civil de Tarragona els ha retirat de vuit dels setze locals de venda de joguines inspeccionats al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

PUBLICITAT