Capçanes mostra un dels conjunts d’art rupestres més destacats i rars de Catalunya

Una ruta cultural dona a conèixer un dels conjunts d’art rupestres més destacats i rars de Catalunya ubicat a Capçanes, al Priorat, que habitualment no és accessible al públic general. La zona concentra una alta densitat de pintures d’art llevantí en un mateix territori.

Foto: ACN
PUBLICITAT

Una trentena de persones han visitat aquest dissabte ‘La matança’, l’única escena de l’arc Mediterrani que representa un sacrifici humà d’una comunitat contra una altra. És una de les tres pintures que es poden veure de prop en un recorregut organitzat per Còdol Educació i l’Ajuntament de Capçanes, que mostra aquest patrimoni cada primer dissabte de mes. Excepcionalment, aquesta Setmana Santa s’han preparat tres sortides, l’última de les quals serà aquest Dilluns de Pasqua.

Abans d’arribar als espais visitables, els participants de la ruta ‘Capçanes -10.000 Viu els camins de l’art rupestre del Priorat’ han hagut de caminar muntanya amunt una estona. La primera de les parades ha estat l’abric del barranc de la Vall, on es troba l’escena de ‘La matança’. “No és una matança animal, sinó humana. És la primera i única vegada que es troba representada en tot l’art llevantí, per això té aquesta rellevància dins de l’arc Mediterrani”, ha assenyalat Joan Ferré, educador de Còdol Educació.

Més enllà d’aquesta escena, del conjunt d’art rupestre de Capçanes en destaca la densitat de pintures en un mateix territori. A tot Catalunya hi ha 120 abrics amb representacions rupestres, 43 dels quals són a la comarca del Priorat. D’aquests, 19 es troben al terme municipal de Capçanes. Les roques es van pintar entre 11.000 i 8.000 anys enrere, en una època de transició entre el paleolític i el neolític que queda reflectida en les obres. Entre les restes que encara es conserven s’hi reconeixen figures d’arquers, persones que ballen en cercle i animals com per exemple cérvols i un bou de grans dimensions.

PUBLICITAT