Creixen els casos d’explotació laboral i de tràfic d’éssers humans a les zones rurals de la demarcació de Tarragona

Els casos d’explotació laboral i de tràfic d’éssers humans ha crescut a les zones rurals de la demarcació de Tarragona, especialment a les comarques ebrenques. Els agents de la unitat judicial de la Guàrdia Civil asseguren que han notat un “auge” en les àrees agrícoles on es cultiven productes com el julivert o coliflors. La comissió d’aquests delictes també va a l’alça a establiments de restauració i de comerços, on els treballadors explotats fan jornades “extenuants” per un salari irrisori o a canvi només de la seva manutenció. Des de principis d’any fins aquest maig, el cos ha detingut catorze persones, el doble respecte l’any passat. En global, han alliberat 30 víctimes, 25 d’elles en una actuació a principis d’abril a Torredembarra.

Foto: ACN
PUBLICITAT

La Guàrdia Civil ha fet set operacions aquest 2024 relacionats amb casos d’explotació laboral i tràfic d’éssers humans a les comarques tarragonines i ebrenques. Els agents expliquen que han notat un increment d’aquest tipus de delictes a les zones rurals i també en el sector comercial. “Estem entrant molt més en l’àmbit rural, especialment al sud de la demarcació, on detectem moltes explotacions laborals en el cultiu de julivert i coliflor, molt habitual en la zona, en les quals tenen treballadors treballant jornades extenuants i pràcticament per cap salari”, exemplifica el tinent de la Unitat Orgànica Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona, David Herreras.

Els agents d’aquesta unitat detallen que les condicions en què es troben les víctimes quan les alliberen són “variades”. “Hi ha gent que està bé i n’hi ha que els recursos habitacionals que tenen es resumeixen amb una paraula: infrahabitatge”, assegura un dels agents de la unitat -que prefereix mantenir l’anonimat per evitar que el reconeguin en futures actuacions policials. En relació amb aquestes condicions precàries, els policies expliquen que van trobar persones que vivien en unes condicions “molt extremes” en una operació feta en una hípica del municipi de Santa Oliva (Baix Penedès).

PUBLICITAT