Augmenta el consum d’ansiolítics entre els adolescents tarragonins

Una enquesta de condicions de vida dels adolescents de Tarragona mostra com el consum de la majoria de substàncies entre la població d’entre 15 i 17 anys ha baixat significativament des del 2015. Aquesta és la tercera enquesta que presenta la càtedra d’Inclusió Social de la URV, que també presenta algunes dades preocupants.

joves
PUBLICITAT

Una d’elles és l’augment de consum dels tranquil·litzants i ansiolítics, que representa un 23% en les noies i un 13% en els nois, augmentant en deu punts percentuals les dades de 2015. Precisament l’enquesta també mostra com de manera gradual està augmentant el consum generalitzat entre les noies. De manera no tan alarmant, també s’ha detectat que l’edat de consum s’ha vist reduïda, augmentant en un 2% els menors d’onze anys que proven l’alcohol. Com a novetat aquesta enquesta ha incorporat l’escala CIUS, validada a escala internacional, que mesura l’abús d’internet. Aquesta exemplifica que un 38% dels adolescents tarragonins fan un ús compulsiu d’internet, per sobre del 22% en l’àmbit estatal registrat el 2018. Ángel Belzunegui, director de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV, explica que l’escala no explica la intensitat de l’ús sinó la relació de l’adolescent amb l’internet.

L’enquesta també identifica els factors principals de protecció, entre els quals es troben l’alta autoestima, l’acceptació del físic o l’alta implicació parental. Tanmateix, els factors de risc més preocupants són la ideació suïcida, haver patit abús sexual, el malestar emocional o tenir un millor amic que consumeixi.

PUBLICITAT