El Seguici Popular, present a Constantí pels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla

Aquest dissabte a la tarda, part del Seguici Popular de Tarragona s’ha traslladat a Constantí per participar en la processó extraordinària que ha commemorat el trasllat de la relíquia del Braç de Santa Tecla de Constantí a Tarragona. Aquesta va arribar a Barcelona l’any 1320, procedent d’Armènia i el rei Jaume II que vivia a València i no li anava bé anar a rebre-la, va demanar que el Braç es guardés a la seva residència d’estiu, en un castell de Constantí. Va ser l’any següent, el 17 de maig de 1321 quan es va traslladar des de Constantí a Tarragona en solemne processó.

PUBLICITAT

Bona part del seguici festiu de Tarragona i Constantí han participat a la trobada el ball de Diables de Constantí, Drac de Sant Roc de Tarragona, l’Àliga de Tarragona, la Mulassa de Tarragona, Lleó de Tarragona, Magí de les Timbales, Gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de Tarragona, Gegantons de Constantí, Gegants de Constantí, Nanos Vells de Tarragona, Ball de Pastorets de Constantí, Ball del Patatuf de Constantí, Ball de Gitanes de Tarragona i Ball de Valencians de Tarragona.

L’acte tenia tret de sortida a les 18 h amb l’anada a ofici des de la plaça de l’Església de Constantí. Seguidament, es va inagurar una placa commemorativa d’aquests 700 anys a la Plaça del Castell amb els alcades de Tarragona i Constantí, i seguidament la professó pels carrers de Constantí que històricament van formar part del recorregut que va fer la relíquia ara fa just 7 segles. A més, també amb la presència excepcional del Braç de Santa Tecla en un ofici presidit per l’arquebisbe de Tarragona i diverses autoritats del territori.

L’excepcionalitat d’aquest acte es troba per la participació d’una representació dels elements del seguici de Tarragona. Aquesta és la segona vegada en tota la història que surt de la ciutat, després que el 1998 participés en un acte a Elx. De fet, els actes de commemoració dels 700 anys de trasllat del braç de Santa Tecla a Tarragona s’han concentrat en els dos caps de setmana previs al 17 de maig. D’aquests, uns 10.000 euros s’han destinat a la professó d’aquest dissabte a la tarda per commemorar una efemèride que s’havia de celebrar l’any passat, però va haver d’ajornar-se per la pandèmia.

Una trobada històrica de la presència de la relíquia del braç de Santa Tecla que s’ha exposat amb la mirada de tots els seus assistents enmig de la devoció i la sensació d’haver viscut una jornada històrica. La relíquia, no s’ha pogut exposar a l’esgésia de Sant Feliu Màrtir de Constantí, ja que des de fa anys presenta una sèrie d’esquerdes que impedeixen que s’obri al públic. Però tot i així, entitats festives, personalitats polítiques i visitants han mostrat la seva devoció per commemorar els 700 anys de trasllat del braç de Santa Tecla.

Fotos: Adrià Recasens | Ràdio Ciutat de Tarragona

PUBLICITAT