Els més de 15 km de l’aqüeducte del Francolí

L’ICAC està treballant per descobrir els més de 15 km de l’aqüeducte del Francolí i trobar el seu punt de recollida d’aigua. Més enllà dels 200 m de l’emblemàtic pont del diable la infraestructura d’aquesta canonada creua tota Tarragona i arribaria fins a Vallmoll. La majoria de l’estructura ha sigut destruïda per l’expansió urbana i agrícola, però ja s’han fet algunes troballes en bon estat a Tarragona o Els Pallaresos.

PUBLICITAT

Durant l’any passat l’ICAC va fer la mateixa investigació als més de 50 km de l’aqüeducte de Gaià, ara és el torn del Francolí. Jordi López, un dels investigadors, assegura que aquest projecte podrà “rescatar alguns trams a zones urbanes que estaran a disposició dels visitants“. Una de les ja descobertes i de les millors conservades es troba al centre de la ciutat de Tarragona, entre els números 47 i 49 de l’Avinguda Catalunya. Per a López aquests elements “tenen moltes possibilitats de recuperació i revalorització“.

Els grans monuments romans de la ciutat com l’amfiteatre o les muralles causen un gran impacte visual i fa que ens oblidem d’altres gestes de l’enginyeria antiga com són aquestes. Les diferents excavacions permetran dibuixar el recorregut de la canonada que, es creu, té el seu origen al torrent de Vallmoll.

PUBLICITAT