La fi de les temperatures suaus… i del turisme tal com el coneixem?

Durant l’any 2021, les temperatures cada cop han anat sent més extremes entre el fred i la calor amb una primavera inestable. Segons recull el portal Accuweather, les temperatures mínimes no sobrepassaven els 16 graus de les mínimes fins a finals de mes de maig. Tot plegat, amb un temps molt variable on l’hivern s’ha allargat i la calor ha aparegut de sobte.

platja miracle
PUBLICITAT

Javier Sigró, investigador del Departament de Geografia de la URV del Centre pel Canvi Climàtic explica que des dels anys 70 l’estiu cada dècada s’ha anat allargant deu dies d’estiu.

Una de les causes més evidents en aquest canvi de temperatures és el canvi climàtic provocat pels humans. Un fet que desdibuixa cada cop més la tardor i la primavera tal com la coneixem.

De fet, l’investigador del Departament de Geografia de la URV, explica que en aquest cas, vivim una transició del clima mediterrani cap a un clima tropical. Tot plegat, amb l’augment de temperatures no només durant l’estiu, sinó amb incidència al mar mediterrani.

Malgrat tot, aquestes temperatures extremes i el pas cap a un clima tropical també comporta altres conseqüències com períodes de sequeres i temps intermitents amb pluges torrencials.

En els darrers temps han aparegut fenòmens meteorològics com el Glòria o la riuada a l’Espluga de Francolí amb repercussions devastadores. Javier Sigró, explica que, per més inri, aquestes situacions extremes s’han produït en èpoques inusuals com a l’hivern.

I un altre fet que incideix directament en aquestes conseqüències és el turisme. Les temperatures suaus que comporta el clima mediterrani és una de les causes que atrau el turisme a casa nostra. Amb el canvi cap al clima tropical i les temperatures extremes pot afectar d’alguna forma a un dels sectors principals del nostre país? 

Javier Sigró, investigador del Departament de Geografia de la URV adverteix que diversos estudis apunten que durant l’estiu, les condicions òptimes pels turistes no serà al mediterrani i podrien tenir un temps massa molest per poder-hi passar les vacances.

Serà la fi de la tardor i la primavera tal com la coneixem? L’investigador del Centre pel Canvi Climàtic de la URV, ho té clar: encara informalment les anomenarem, però de facto, les temperatures suaus desapareixeran progressivament.

L’any 2021 ha sigut l’exemple de temperatures variables amb el temporal Filomena en ple hivern. L’arribada de l’estiu també s’ha endarrerit fins a mitjans de juliol i l’hivern no ha claudicat fins a finals del mes de maig.

Finalment, la tardor i la primavera cada cop tindran temperatures més extremes, i el clima mediterrani tal com el coneixem deixarà pas cap a una tendència de temperatures molt més properes a un ambient tropical.

PUBLICITAT