La Unitat d’Alta Resolució del Nòdul Tiroidal del Joan XXIII permet el diagnòstic ràpid dels tumors

La Unitat d’Alta Resolució del Nòdul Tiroidal, que lidera el Servei d’Endocrinologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, escurça el temps per arribar al diagnòstic de tumors i disminueix la quantitat de visites que s’han de fer per estudiar aquesta malaltia.

PUBLICITAT

Les especialistes d’aquesta unitat visiten, dos dies a la setmana, pacients amb sospita de tumors de tiroide, derivats des de l’atenció primària o des d’altres especialitats. Si la primera visita ho requereix, les endocrinòlogues fan una punció per obtenir material (cèl·lules) del nòdul i poder-lo diagnosticar. La decisió de fer la punció o no depèn de la mida i característiques del nòdul, i de la història clínica del pacient.

Laia Martínez, que és l’endocrinòloga que va posar en marxa la Unitat, assegura que «la incidència de càncer de tiroide ha augmentat en els últims anys gràcies a la detecció de forma incidental de carcinomes petits amb molt bon pronòstic, sense que s’hagi eixamplat la mortalitat”. Per aquest motiu “les guies de pràctica clínica recomanen ajustar el tractament a les característiques del tumor”.

La Unitat d’Alta Resolució del Nòdul Tiroidal du a terme unes 180 primeres visites i unes 400 de successives a l’any. Aproximadament un 20 % dels casos (difícils o candidats a cirurgia) s’analitzen al Comitè Multidisciplinari de Cirurgia Endocrina.

PUBLICITAT