La violència masclista, una pandèmia sense vacuna

Ens insulten, ens menyspreen i ens colpegen. Aquesta és la realitat. La violència masclista segueix sent una xacra que afecta milers de dones durant el seu dia a dia i sembla, que de moment, no para. Els cops i les morts només són la punta de totes les problemàtiques que s’enfronten moltes dones.

PUBLICITAT

Només a Tarragona l’Equip Socioeducatiu de Violència Masclista té en seguiment unes 200 dones. I si seguim parlant de dades, els jutjats de Tarragona fins al 30 de juny han rebut 1.153 denúncies a la Regió de Tarragona, un 16,5% menys que el 2019. Ana Isabel Martínez, Tècnica responsable de l’Equip Socioeducatiu de Violència Masclista de l’IMSST assegura que “aquest descens no és real”.

En el mateix sentit la Consellera de Servies Socials de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar, explica que “s’ha fet un seguiment dels casos que ja coneixien, i que quan s’arribi al final de la pandèmia en sortiran d’altres que estaven més amagats”.

Per tant la pandèmia ha agreujat encara més una situació que ja de per si és prou complicada.

Però com s’actua? Quines eines hi ha per combatre-ho? 

Tarragona compta amb un protocol que es va definir l’any 2008 i es va revisar el 2018. Mitjançant aquest protocol es vol anar a una per atendre a totes les dones que ho necessitin, així ho explica Martínez.

L’Institut Català de la Dona és una altra institució que té pes en l’atenció de les dones al Camp de Tarragona. Del 19 de març al 30 de juny han fet a prop de 5.000 atencions que van des de consultes jurídiques, a les psicòlogues o derivacions als serveis socials. La seva principal feina és de prevenció i detecció, per després derivar en aquells serveis que pertoqui, així ho explica Ekaterina Kàtchoff Togolitska, coordinadora territorial de l’Institut Català de la Dona.

Qui si fa primeres atencions és l’Equip Socioeducatiu de Violència Masclista. La tècnica responsable diu que “és molt important el primer impacte”.

Explicar-ho i denunciar, dues paraules claus que encara costen molt. La responsable territorial de l’Institut Català de la Dona apunta a “la por al rebuig social”.

Les dues entitats coincideixen que la mitjana d’edat que atenen és entre els 30 i els 50 anys, però reconeixen que han notat un augment en franges inferiors als 18 i això els preocupa.

Per això incideixen en la importància de la pedagogia i la prevenció per evitar aquestes situacions. Kàtcheff reconeix que l’ajuda que poden donar és limitada, ja que la part afectada ha de voler fer el pas, explicar-ho i a partir d’aquí posar en marxa tots els serveis necessaris, però sense aquest pas, no poden actuar.

Des de l’Equip Socioeducatiu de Violència Masclista posen especial èmfasi en la gent jove, i en la generació que ve, perquè els preocupa.

En aquest sentit l’Ajuntament de Tarragona ha engegat un punt Arc Iris i Lila a la ciutat que a més de ser un espai on poder denunciar i demanar ajuda també pretén dur a terme tasques de prevenció, així ho comenta la Consellera.

Estem lluny d’acabar amb la violència masclista i encara falta molt per educar en la igualtat. Tot i això els recursos per actuar hi són, i s’han d’utilitzar sempre que es necessitin. Es pot contactar amb els municipals a través del whatsapp del número 671778540. També a l’Institut Català de la Dona, 977241304 o en cas d’emergència el 900900120. 

PUBLICITAT