L’àmbit científic lluny d’assolir, encara, la igualtat de gènere

El dia 11 de febrer se celebra el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència. Un dia que es commemora per reivindicar la igualtat en el món de la ciència, lluny encara de ser una realitat. Només cal mirar les xifres que es desprenen de la Universitat Rovira i Virgili.

Foto: Setmana de la ciènica
PUBLICITAT

En el Grau d’Arquitectura aquest 2018 s’han matriculat 134 dones envers 191 homes. És un dels graus científics on hi ha més noies, però encara no arriba a ser igualitari. Si anem a les enginyeries, les dades són esfereïdores. Tenint en compte les especialitats químiques hi ha 319 dones matriculades envers 1.319 homes, per tant els homes superen en 1.000 el nombre de dones. Cal destacar que hi ha graus com el de tècniques de desenvolupament d’aplicacions web i mòbils que no hi ha cap noia apuntada. S’ha de remarcar que aquest grau és nou del 2018.

En els màsters les xifres no són molt millors. També en les matriculacions d’aquest 2018 a la URV hi ha 322 nois apuntats per 98 noies en els màsters d’enginyeria i enginyeria química.

La falta de referents científics femenins no ajuda a la situació, així ho expliquen des de diferents àmbits. Segons la comunitat científica és important que des de la infància s’expliquin també les dones científiques que hi ha hagut al llarg de la història.

Amb tot plegat s’intenta promocionar els estudis d’enginyeria entre la població femenina fent diverses activitats. Fa una setmana la URV va realitzar la jornada Girls’Day entre les noies de 3r d’ESO de centres educatius. I aquest divendres es fa una activitat a la llibreria Adserà per descobrir dones científiques importants mentre s’experimenta amb els plàstics.

PUBLICITAT