L’evolució de la participació en les Municipals a Tarragona

Les eleccions municipals sempre han estat la manera més directa d’escollir els representants polítics i els que més representen a la ciutat i als ciutadans en el dia a dia. Tot i això, les municipals acostumen a ser les eleccions amb més abstenció juntament amb les europees.

PUBLICITAT

A la ciutat de Tarragona, la participació s’ha enfilat com a màxim fins al 63,93%, l’any 1995, una dada molt diferent de les vistes a les eleccions generals i autonòmiques sobretot en els darrers anys. De fet, només la coincidència amb les Eleccions Europees va fer que la xifra pugés del 60% a les eleccions del 2019. Feia 3 legislatures que la xifra no pujava del 57%. L’any 2007 la participació va fer mínim històric amb un 54,35%, quatre anys més tard va pujar unes dècimes fins al 54,79% i el 2015 va ascendir punt i mig fins al 56,32%.

La participació serà clau en unes eleccions més igualades que mai i on alguns electors podrien utilitzar el seu vot de càstig contra els seus partits polítics. Amb una batalla de 8 partits amb representació i 5 més esperant ingressar al consistori, la mitjana de 59,88% de participació entre les 10 eleccions municipals anteriors podria simbolitzar el camí per a molts partits que esperen el mínim del 5% o aconseguir fer una crida als seus votants.

Per zones, les dades mostren una gran importància de la zona de l’Eixample. Les tres zones són pilars en la participació de Tarragona. Sempre que les tres zones han superat el 65%, la ciutat ha sobrepassat el 61% de participació. A més a més, totes tres zones són les que més vegades han superat el 65% de participació i en els mateixos anys: 1983, 1987, 1995, 2003 i en les passades eleccions, les de 2019.

La participació més alta d’una zona no es va situar en cap d’aquestes zones i sí que ho va fer a la zona de Llevant amb un 71,2% en les passades eleccions. I és que l’any passat va ser històric per dues zones que van arribar al 70% de participació per primer cop a la història. També ho va aconseguir la zona del Nou Eixample Nord fa ara 4 anys.

A l’altra banda es troba l’abstenció més alta de la història. El barri de Campclar no ha superat el 50% de participació en 7 de les 10 eleccions municipals. Totes de manera consecutiva des de 1987 fins al 2011. La mitjana no supera tampoc el 49% històric i és la zona amb més baixa participació.

Les zones perifèriques tendeixen a aquesta alta abstenció i és que Bonavista en 5 eleccions, Sant Salvador en 2, i Sant Pere i Sant Pau i Torreforta en 1 ocasió es van quedar amb menys del 50% de participació. De fet, l’any amb la xifra més baixa a la ciutat, el 2007, va ser l’any on les 5 zones van estar per sota del 50% de participació.

El canvi d’abstenció s’ha mogut una mica cap als afores i és que si Campclar va estar set eleccions per sota del 50%, qui ha agafat el relleu ha sigut el barri de Bonavista, que no supera el 50% de participació des de 2003. L’únic barri que en les darreres dues convocatòries s’ha quedat per sota de la meitat.

Unes xifres que estaran ben presents en aquesta campanya electoral pels partits polítics que busquen durant aquestes setmanes la millor estratègia per aconseguir el vot dels indecisos i dels electors que s’abstenen. Unes dades importants pels partits que acostumen a sumar gran part dels seus vots en alguns barris en concret.

PUBLICITAT