L’IISPV-CERCA-URV estudia l’efecte dels disruptors endocrins en la salut reproductiva

Investigadors del grup de recerca TECNATOX de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili-CERCA, estudiaran com afecten els disruptors endocrins en la salut reproductiva d’homes i dones.

PUBLICITAT

Els disruptors endocrins (EDCs) són substàncies químiques capaces d’imitar l’acció de les nostres hormones naturals, provocant així alteracions en el nostre sistema endocrí. Aquests contaminats es troben en molts productes d’ús quotidià: materials per envasar menjar, olles antiadherents, substàncies agregades en la fabricació de mobles, plàstics, tèxtils, equips electrònics, etc.

L’estudi anomenat MERLON, i finançat per la Unió Europea, busca identificar els químics que afecten la fertilitat i els mecanismes cel·lulars que es produeixen quan una part del cos queda alterada a conseqüència de l’acumulació d’aquests components. L’equip investigador desenvoluparà models predictius basats en algoritmes o patrons informàtics, per determinar els riscos que aquests contaminants poden representar per a la salut reproductiva d’una persona. Això permetrà a la llarga reduir l’ús d’animals en aquest tipus d’estudis.

PUBLICITAT