L’incivisme, la gran tasca pendent

L’incivisme és un tema recurrent i constant a la ciutat de Tarragona. Desenes de pintades i actes vandàlics tenen lloc cada any en monuments històrics, zones més noves i fins i tot en estàtues. Això ha creat una gran preocupació entre l’Ajuntament. De fet el passat mes de febrer assegurava que des del consistori es destinava gairebé 1 milió d’euros cada any per lluitar contra els actes vandàlics. Sembla que en els últims anys els actes han augmentat, ja que l’any 2012 s’obrien 103 expedients, el 2013, 66, el 2015, 77, el 2016, 117 i el 2017, 107. De fet la Consellera de Neteja, Ivana Martínez, explicava a Ràdio Ciutat de Tarragona que no creu que “hagi augmentat sinó que la gent és més conscient”.

PUBLICITAT

Segons la Consellera es fan centenars de campanyes per combatre l’incivisme a Tarragona. Però Martínez diu que n’hi ha moltes que no es veuen i que també són molt importants, com per exemple les de reciclatge.

L’última campanya que s’ha engegat és per conscienciar a la població sobre la responsabilitat de tenir un gos. Per això s’han repartit 10.000 ampolles perquè els responsables de l’animal netegin els orins. Això, si no es fa, pot comportar sancions de 60 euros. Per tant tots els actes incívics estan sancionats a la ciutat.
S’ha de destacar que l’any 2016 ja es va fer una campanya que portava per títol “Em comprometo amb Tarragona” amb un cost de 133.841 euros i una durada de 3 mesos. Després el 2017 es va iniciar una altra campanya contra els voluminosos amb un cos de 107.588 euros durant un mes i mig. Segons la Consellera aquesta última va funcionar molt bé, però després aquest estiu hi ha hagut un repunt molt alt de voluminosos. I ara aquest 2018 s’ha impulsat al dels orins dels gossos. A més també se’n fan de conscienciació a les escoles, la Consellera considera que això és molt important.

Amb tot plegat aquest estiu després d’un acte incívic es va decidir crear una taula multidisciplinària amb l’Àrea de Neteja i la Guàrdia Urbana i contractar detectius privats per controlar que es deixin de fer aquestes accions. Ivana Martínez assegurava que estan treballant en l’àmbit tècnic per buscar solucions més enllà, però és molt complicat. A més deia que espera no haver de contractar detectius privats, i que s’ha de fer una reflexió interna perquè potser si s’han de posar més multes per l’incivisme.

Una problemàtica comuna

A Lleida i Girona la queixa de diverses associacions veïnals per actes incívics que embruten els carrers i trenquen mobiliari urbà també és constant. Tot i això els ajuntaments, sembla que de moment, no han vist la necessitat de tirar endavant moltes campanyes per combatre’l, ni tampoc invertir molts diners. De fet a Lleida el passat 2017 es va fer una campanya pel civisme, la convivència en l’oci nocturn. Aquell mateix any a la ciutat obrien 556 expedients sancionadors i 277 seguien a tràmit.
Unes dades una mica superiors a les de Tarragona. Amb tot plegat sembla que és una problemàtica constant a les ciutats del nostre territori.

PUBLICITAT