L’obesitat infantil, la pandèmia silenciada

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) feia públic un estudi en què la obesitat a les zones rurals tarragonines era fins a 4 vegades menor que la resta d’Espanya.

PUBLICITAT

Tot i això, les dades marquen una influència d’un 4% de nens amb obesitat i un 3,2% en nenes. En concret, és a partir dels 10 anyson hi ha una incidència molt més notòria.

Les dades ascendeixen fins al 4,8% en les nenes i fins al 6,8% en els nens sobretot en l’edat de l’entrada a la pubertat.

Tot plegat, es centra en un estudi en una Àrea Bàsica de Salut d’uns 1.600 infants, on tot i així, l’alimentació és un dels eixos centrals d’aquesta problemàtica.

Nancy Babio, responsable d’educació i nutrició humana de la Universitat Rovira i Virgili, explica que l’obesitat infantil, es tracta d’una pandèmia silenciada.

Nancy Babio, responsable d’educació i nutrició humana de la URV

L’obesitat infantil amb la covid-19 ha quedat en un segon plà. De fet, per Babio per primera vegada a la història els nens d’avui viuran menys i pitjor respecte els seus pares. Així ho explica Nancy Babio.

Les causes per obesitat infantil són múltiples: aspectes genètics, l’entorn, la relació amb l’alimentació, l’exercici físic però sobretot, l’educació alimentària.

La responsable d’educació i nutrició humana de la URV, explica de la importància de l’entorn familiar com a clau pel correcte desenvolupament dels infants.

Un dels temes més polèmics darrerament és l’indicador Nutriscore. Aquest indicador marca de la A a la E la classificació d’aliments de més saludable a menys en comparació amb d’altres.

Nancy Babio explica que el Nutriscore és una bona eina per ajudar al consumidor per saber escollir els aliments, però que certs productes haurien de ser revisats i tenir-ne d’altres categories.

De fet, la dieta mediterrània, afegir productes de proximitat i incorporar aliments reals com fruites i verdures fresques, són algunes de les claus per poder tenir una alimentació molt més adient.

En definitiva, l’obesitat infantil a les zones rurals a Tarragona també es redueix per l’entorn i la facilitat de poder fer més exercici físic. L’obesitat infantil és una de les pandèmies silenciades per la malaltia de la covid-19 però que segueix sent un problema persistent.

L’instrucció de professionals de la salut humana són claus per evitar patologies i malalties i la relació personal amb l’alimentació.

PUBLICITAT