Menjar insectes podria ser el futur de l’alimentació

Menjar insectes podria ser una realitat molt propera. El creixement poblacional fa que cada cop sigui més difícil delimitar terrenys per cultivar o conrear. Jordi Mellado, membre del grup de recerca i investigació FoodIE de la URV, explica que “cultivar una hectàrea d’insectes és 150 cops més productiu que cultivar la mateixa hectàrea de soja“. Aquesta és una de les raons que fan dels insectes un aliment molt sostenible, altres serien, el seu baix consum d’aigua o electricitat i la reducció de gasos d’efectes hivernacle.

PUBLICITAT

Jordi Mellado explica que els insectes són també una molt bona font de proteïna amb un ric perfil d’aminoàcids, “millorant les propietats d’algunes fonts animals tradicionals”. Recentment la Unió Europea va avalar el cuc de la farina per al consum humà. Mellado asegura que aquesta espècie es pot cultivar de forma senzilla.

Els insectes es poden consumir fregits o bullits de forma directa o convertits en “farina”. Mellado explica que, extraient l’aigua de les espècies, es poden convertir en pols que serveixi de complement proteic per galetes, pastissos o fins i tot pasta.

Tot i això Mellado assegura que “no tots els insectes es poden consumir ni en tots els estadis del seu cicle metamòrfic“. A més alguns d’ells poden ser vectors de virus i malalties, així com d’al·lèrgies. Actualment l’EPSA està demanant a la comunitat científica que estudi quins insectes són més viables i segurs pel consum humà.

PUBLICITAT