Podria el Govern estendre el toc de queda?

El 9 de maig acaba l’estat d’alarma. Finalment el Govern ha decidit no continuar amb el toc de queda ni el confinament comarcal, però com podria la Generalitat estendre aquestes mesures?

restriccions toc de queda
Pla general de la plaça de la Font de Tarragona, buida poc després de les deu de la nit, moment en que ha entrat en vigor el toc de queda. Foto del 25 d'octubre del 2020 (horitzontal).
PUBLICITAT

Jordi Jara, professor de dret constitucional de la URV explica que un camí descartat va ser la llei orgànica 3/1986. Aquesta preveu certes competències per les Comunitats Autònomes a objecte de protegir la salut pública. El professor afirma que “aquesta no és massa precisa però per via interpretativa podria permetre mesures com el toc de queda”.

Tot i això, al limitar drets fonamentals, aquesta llei necesitarìa una ratificació judicial a la via contenciosa-administrativa. Jara manifesta que “existeix un tercer camí”. Aquest és el que a pres Aragó, aprovant una llei específica autonómica. Jara recorda que “aquests tipus de mesures penjen dels tribunals en última instància”.

La nit entre dissabte i diumenge viurem l’últim toc de queda. De moment, el Govern català ha descartat aprovar mesures extraordinaries per recuperar-ho.

PUBLICITAT