Rècord d’actuacions al torn d’ofici tot i que la precarietat fa caure els advocats inscrits

Les actuacions del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) aquest any han assolit a Catalunya el seu rècord històric, experimentant durant el 2023 un creixement del 2,3%. Aquesta tendència es manté aquest 2024, quan al primer trimestre, les assistències han incrementat un 5% respecte al 2023, amb 92.760 actuacions de gener a març. Aquestes xifres contrasten amb la caiguda d’advocats inscrits al TOAD, amb la baixada d’un 5,4% al torn d’ofici.

PUBLICITAT

Des del Consell de l’Advocacia Catalana, s’atribueix aquest descens a la precarietat que pateixen els advocats inscrits al TOAD, amb un sistema de retribucions que està entre els més baixos de tot Europa i que porta almenys 15 anys sense actualitzacions per part del Departament de Justícia.

Segons la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del col·legi de Tortosa, Marta Martínez, defensa el model de justícia gratuïta, però alhora afira que aquest descens del nombre d’advocats és un senyal d’alarma.

L’advocacia catalana reclama la necessitat d’incrementar la dotació pressupostària del TOAD en 21,5 milions d’euros per aconseguir equilibrar la situació. L’import destinat el 2023 per Departament de Justícia a sufragar el sistema de justícia gratuïta ha estat de 6,6 milions d’euros.

PUBLICITAT