Restes de macaco de fa més de 2,5 M d’anys

Diferents investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) han trobat restes de macaco de fa més de 2,5 milions d’anys al nord del Marroc. Aquesta troballa permet tancar la cronologia d’aquesta espècie que va arribar a Europa fa cinc milions d’anys, creuant el mediterrani en una secada. Fins ara, no s’havia descobert cap fòssil d’aquesta espècie en aquesta zona concreta d’Àfrica.

PUBLICITAT

El jaciment de Guefaït en el que col·laboren l’IPHES-CERCA amb investigadors marroquins ha resultat ser d’una gran varietat taxonòmica, ric en fòssils i en gran estat de conservació. Les diferents restes de mamífers permeten dibuixar un moment en què aquest territori se semblava molt més a la sabana africana. Antonio Rodríguez, part de l’equip investigador, assegura que aquest jaciment “serà d’aquí a uns anys uns dels més importants de la seva cronologia al nord d’Àfrica“.

Malauradament els treballs d’excavació estan aturats des de 2019. Les conseqüències de la pandèmia han fet impossible a l’equip tornar al país, el qual té les fronteres tancades des del darrer març. Rodríguez manifesta que “tenen l’esperança de poder reprendre la investigació a finals d’aquest any, si la vacunació avança al Marroc”.

PUBLICITAT