Transformar les estructures de les centrals nuclears, una quimera

Les centrals nuclears operatius a Catalunya tenen una vida limitada i les inoperatives, com Vandellòs I, estan en procés de descontaminació. En 2028 aquesta central quedarà descontaminada i la seva estructura, en principi, serà enderrocada.

Vandellós I
Pla general de la central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava. Imatge del dia 8 de juny de 2020. (horitzontal)
PUBLICITAT

El doctor en arquitectura de la UR,V Carlos Gonzalvo, en té una opinió ben diferent del que s’hauria de fer amb aquestes estructures i així ho ha exposat en la defensa de la seva tesi doctoral. Amb la legislació actual, en les següents dècades desapareixerien les quatre centrals catalanes, però Gonzalvo aposta per la quimera de mantenir-les i transformar-les. D’entre els possibles usos que ha plantejat, destaca un centre de protonterapia a Vandellòs I, aprofitant les característiques de la central, dissenyada per contenir elements radioactius. Però Gonzalvo assenyala que les opcions són gairebé il·limitades i “podrien permetre conservar l’economia de les poblacions on s’han establert”.

Per Gonzalvo, aquesta feina és imprescindible per a desestigmatitzar aquests espais, que sovint el públic percep com a perillosos, i així “deixar constància d’una tradició estètica que ens explica una història del nostre territori”.

PUBLICITAT