Troben les restes humanes d’una desena de nobles catalans dels segles XIII i XIV al Reial Monestir de Santes Creus

 Un equip d’arqueòlegs i antropòlegs ha trobat les restes humanes d’una desena de persones de la noblesa catalana dels segles XIII i XIV al Reial Monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia (Alt Camp). La descoberta s’ha fet durant les obres de restauració del claustre gòtic iniciades l’abril passat i després de desmuntar un total de sis sarcòfags.

PUBLICITAT

Segons l’equip, es tracta d’una troballa “excepcional” per la uniformitat cronològica i de classe social, per la diversitat de casuístiques i pel bon estat de conservació de les restes òssies, dels teixits humans i dels tèxtils que s’han localitzat als sepulcres. Els estudis permetran conèixer els perfils biològics d’aquestes persones, les seves patologies i en quines condicions vivien, entre altres.

L’arqueòleg Josep Maria Vila ha reconegut que la troballa ha estat tota una sorpresa, ja que “en un principi, no hi hauria d’haver restes humanes tan ben conservades a l’interior dels sarcòfags, perquè aquests haurien d’haver estat espoliats”. Tot i això, Vila ha detallat que en cadascun dels sis sarcòfags restaurats, s’han trobat restes humanes intactes “conservades en l’estat inicial”, és a dir, no han estat profanades des que els cossos van ser dipositats.

PUBLICITAT