Un futur incert

Un 33,4% dels joves entre 16 i 24 anys es troben a l’atur a Catalunya. Aquesta situació deixa a molts joves que tot just acaben la carrera amb un futur laboral poc prometedor. Avui hem volgut parlar amb alguns d’ells.

PUBLICITAT

Anna Morros, orientadora del Col·legi de Psicòlegs de Tarragona, apunta al fet que “fracassar en trobar feina pot afectar greument a l’autoestima i l’estat emocional del jovent“. Aquesta dinàmica es pot traduir en situacions d’estrès que són contraproduents pels processos de selecció. La psicòloga destaca que “mantenir l’estat d’ànim és crucial“.

Alguns no se senten a gust amb el que han estudiat i, tot i tenir un grau universitari, no veuen el futur en allò que s’han format. L’Alejandra té clar que no vol seguir al món de la investigació. L’Esteve per la seva part vol endinsar-se al món de la fotografia.

Continuar la formació és l’opció de molts recents graduats. Altres fins i tot es plantegen començar uns nous estudis. Morros explica que “s’ha d’escollir el que s’estudia i que sigui complementari per no sobre formar-se“.

Davant de la incertesa molts pensen en “prendre un any de descans” per intentar trobar el que realment t’apassiona. Gualgami és una estudiant de comunicació audiovisual que es troba en aquesta situació.

L’orientadora explica que aquesta és una molt bona opció, ja que “per enfrontar-te amb esperances al mercat laboral has de trobar-te a tu mateix i definir allò que t’apassiona“.

Tot i això molts cops res és suficient. Aquest és un dels motius pels quals darrerament han repuntat els trastorns mentals i alimentaris entre els més joves. Morros indica que “és important parlar amb el teu voltant i amb un professional si cal”.

El panorama es dibuixa desolador, però l’única opció és encarar-ho amb positivisme. La Maria ha assumit aquesta lliçó i acaba la seva carrera amb pors però amb esperances.

PUBLICITAT