Un lent camí cap al final de la pandèmia

La sisena onada de Covid-19, marcada per la variant òmicron, ha tornat a col·lapsar els sistemes sanitaris recordant-nos que seguim en pandèmia tot i la seva baixa mortalitat. L’escalada de casos en les darreres setmanes ha sigut exponencial superant tots els records establerts fins al moment. Ara un cop passat Nadal veiem com el nombre de contagis comença a deixar d’augmentar.

PUBLICITAT

La doctora Montse Olona, membre del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i responsable d’epidemiologia i medicina preventiva de l’hospital Joan XXIII, indica que vivim un moment d’incidència elevada, però on alguns indicadors comencen a baixar. La doctora assenyala que la situació podria millorar durant les setmanes vinents, això no obstant, “no podem esperar una baixada abrupta dels casos i una tornada a la normalitat“.

Olona apunta al fet que el comportament del virus sembla indicar que acabarà sent endèmic i les següents variants haurien de tenir menys mortalitat. Tot i això, la doctora augura que “2022 serà un any de pandèmia encara” i no podem parlar de la transformació cap a l’endèmia, almenys fins a l’estiu.

Sembla que l’òmicron és un punt d’inflexió en aquesta crisi sanitària, això no obstant, la fase de transformació fins a deixar al final de la pandèmia no serà ràpid.

PUBLICITAT