Un projecte de la URV identifica el tren que destorba la son dels veïns del Serrallo

Un tren interromp la son de part dels veïns del barri del Serrallo entre les 4 i les 5 de la matinada. Es tracta del tren de mercaderies popularment conegut com a “carboner”. Ho denuncien els veïns, però ho constaten també les dades obtingudes pel projecte Soundless, una recerca impulsada per un grup investigador de la Universitat Rovira i Virgili.

PUBLICITAT

Han mesurat els nivells de soroll, l’alteració en el ritme cardíac i els patrons de la son associada a l’increment de decibels que es produeix durant la nit, que arriba a pics que dupliquen el màxim permès per l’Organització Mundial de la Salut. En una primera fase del projecte l’any 2022, la recollida de dades es va fer a diferents zones de Tarragona. Però en vista dels resultats obtinguts van decidir tancar el focus al barri del Serrallo, que és on es van detectar nivells de soroll més elevats.

Així, en aquesta segona fase del projecte, es van repartir entre una trentena de veïns més propers a les vies del tren polseres intel·ligents que detecten els diferents paràmetres de salut. La mesura de tots aquests paràmetres es va fer de forma ininterrompuda nit rere nit durant el darrer semestre de 2023.

Les dades obtingudes confirmen que hi ha moments en què s’arriba als 90 decibels, el doble del màxim permès, fet que produeix importants alteracions en la freqüència cardíaca i en el patró de la son. Les dades van permetre identificar l’horari de major molèstia, i així descobrir quin és el tren que produeix aquest trasbals nocturn: un vehicle vell i obsolet que mou mercaderies entre molls del Port de Tarragona.

Els resultats es presentaran al públic dimarts i ja es van traslladar fa uns mesos a Mercaderies per l’interior, el Port de Tarragona i Adif, però el problema es manté. Es reuniran properament amb l’objectiu de trobar una solució. A curt termini es proposarà que aquest tren deixi de passar a la nit o que canviïn la màquina per una d’elèctrica. A mig termini, eliminar el pas de trens de mercaderies pels barris de Tarragona i redirigir les mercaderies per l’interior evitant el seu pas per poblacions.

PUBLICITAT