“Una ciutat de mussols”, la subcultura del cruising a Tarragona

El Festival Internacional de Cinema REC de Tarragona presenta el documental “Una ciutat de mussols”. L’obra, patrocinada per l’Ajuntament de Tarragona, ha estat creada de manera assambleària per un equip de sis persones. L’Oriol Grau, la Mónica López, la Inés Olondriz, el Jordi Roig, el Xavier Salsench i l’Adrià Targa tracten els testimonis de persones pertanyents al col·lectiu LGTBIQ+ que van viure l’època del Franquisme, la Transició i la Democràcia en una situació de repressió ben diferent a l’actual.

PUBLICITAT

La idea del documental neix arran de la mort de gent propera als creadors. Segons Oriol Grau, un dels creadors de la pel·lícula, la mort d’aquestes persones fa que “de sobte, el seu testimoni desaparegui”. Per conservar la “memòria viva” de la gent gran, l’equip decideix entrevistar a Sendo, un home de 82 anys integrant de Dames i Vells. De fet, l’entrevista resulta tan satisfactòria que emprenen un projecte molt més ampli que arriba a captar els testimonis de fins a 12 persones.

Tanmateix, Grau explica que en el procés de producció van haver persones que no van voler aparèixer al vídeo i lamenta que encara hi hagi gent dins de “l’armari social”.

Tot i que l’obra va adreçada a un públic extens, Oriol Grau expressa el seu desig de que “tan de bo passessin aquest documental pels instituts”. A més, també afirma que hi ha un interès perquè la vegin persones “contemporànies als protagonistes” perquè coneguin aquest món que potser els resultava aliè, una subcultura amagada i caracteritzada pel cruising i altres pràctiques alternatives.

El documental s’estrenarà el 7 de desembre a les 22.00h al Teatre Metropol de Tarragona i l’entrada tindrà un cost de 6,5 euros.

PUBLICITAT