Una recerca situa el moviment veïnal tarragoní com a pioner a l’estat

Una recerca de l’antropòleg Federico Bardají i la periodista Berta Ramos estudia el moviment veïnal dels diferents barris de Tarragona durant el franquisme i els primers anys de la transició. Aquest culminarà en la publicació d’un llibre aquest estiu i un documental.

bonavista
PUBLICITAT

La recerca mostra com el barri de Bonavista va ser pioner l’any 1964. Una comissió de barri impulsada pels grups antifranquistes va aconseguir aixecar els barris de ponent, que es trobaven sense cap servei bàsic en el moment de la seva construcció. A través de la pressió es van aixecar escoles, clavegueram i van convertir-se en interlocutors vàlids dins la transició democràtica. La recerca conclou que “el moviment veïnal va ser l’impulsor de les polítiques socials a Catalunya”. Bardají també destaca com “la Federació D’associacions de Veïns de Tarragona va ser una de les pioneres a tot l’estat espanyol, aglutinant, a més, un moviment interclassista”.

El documental realitzat per Berta Ramos es presentarà aquest diumenge a Bonavista. Aquest és un audiovisual didàctic de vint minuts que combina informació contextual amb alguns testimonis encara vius d’aquest moviment.

PUBLICITAT