Una tècnica pionera permet diagnosticar la fibromiàlgia en una mostra de sang

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de les universitats americanes d’Ohio i Texas ha creat un mètode innovador per diagnosticar la fibromiàlgia amb molta fiabilitat a partir d’una mostra de sang.

PUBLICITAT

Els símptomes d’aquesta malaltia, que afecta un 6% de la població mundial, s’assemblen als d’altres patologies reumàtiques, i fins i tot, als de la covid persistent. Els investigadors han filtrat les mostres de sang de persones sanes, de diagnosticats amb fibromiàlgia i d’altres amb malalties reumàtiques similars. Els patrons en les molècules petites, com els aminoàcids, identificades serveixen com a “firmes químiques” per distingir la fibromiàlgia d’altres malalties.

Identificar la fibromiàlgia es fa complicat actualment perquè els seus símptomes són similars a patologies reumàtiques – artritis, lupus eritematós sistèmic, osteoartritis o dolor lumbar crònic -. L’estudi en què ha participat la investigadora de la URV Sílvia de Lamo, suposa “un important pas” per a un “diagnòstic precís” i un tractament més personalitzat d’aquesta malaltia, i “obre noves vies per a la investigació i l’atenció clínica d’aquesta patologia”.

PUBLICITAT