El dia de les urnes, les paperetes i els cops de porra

Tarragona 1 d’octubre del 2017. La nit ha sigut llarga per totes aquelles persones que han dormit als col·legis electorals, però l’emoció i la il·lusió donen forces per afrontar una jornada plena d’interrogants.

PUBLICITAT

Des de 1a hora ja es preveu un matí complicat. Els antiavalots han arribat als primers col·legis electorals: el de Campclar, Torreforat i Sant Pere i Sant Pau. Aquí comencen les primeres càrregues i els primers ferits. Sorgeixen imatges que donen la volta al món, però que s’agreugen encara més a la plaça Imperial Tarraco, al migdia, on fins i tot hi ha dos trets de bales de goma. 

La tarda és més tranquil·la, però amb els nervis a flor de pell per tot allò que s’ha viscut al matí. Les votacions s’han fet, però les imatges de violència no s’han evitat. A la nit l’alegria d’haver votat, i els interrogats sobre què passarà.

Davant aquesta jornada les reaccions polítiques no es fan esperar. Qui era la Consellera de la CUP de Tarragona, Laia Estrada, o l’ara alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, criticaven durament l’actuació policial i valoraven la jornada.

Com han canviat aquests 4 anys?
És evident que la mobilització popular ja no és tan alta com aquells dies. La desil·lusió i el cansament han passat factura en una societat que cada cop està més desencantada de la política. El discurs d’una part dels polítics ha canviat i s’ha moderat. Amb una taula del diàleg per endavant bona part del discurs polític se centra aquí.
L’actual Diputada per Tarragona de la CUP, Laia Estrada, té la sensació s’ha anat enrere.

Per la seva l’actual Conseller de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, considera que passats 4 anys els fets encara es recorden com el 1r dia. 

Una de les entitats que més força van tenir aquells dies va ser l’Assemblea Nacional Catalana. Tot i el moment demanen que s’implementi el mandat que va sortir d’aquelles urnes, així com explica Ignasi Melià, tesorer de l’ANC a Tarragona.

El temps ha passat. D’històries d’aquest dia n’hi ha moltes. Però és evident que els discursos i la mobilització ciutadana ha canviat totalment.  

PUBLICITAT