El Congrés aprova definitivament la llei d’amnistia amb 177 vots a favor i 172 en contra

El Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament aquest dijous, 30 de maig, la llei d’amnistia. Després de cinc mesos de tramitació i d’un veto del Senat, la llei ha obtingut 177 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, Podem, PNB, BNG i Ábalos) i 172 en contra (PP, Vox, CC i UPN) i ha quedat llesta per a la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Foto: ACN
PUBLICITAT

Un cop publicada al BOE, la norma quedarà en mans dels jutges, que disposen de dos mesos per aplicar-la, però que tenen la possibilitat també de plantejar qüestions prejudicials a la justícia europea per entorpir el procés. En el transcurs del ple, la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso ha anunciat un recurs al Constitucional.

L’aprovació s’ha fet efectiva després d’un debat que ha durat poc menys de dues hores i que ha anat seguida d’una votació nominal i a peu dret. Els grups del ‘sí’ han obtingut un vot menys dels 178 esperats per la baixa mèdica de la diputada de Podem Martina Belarde. Per tant, l’amnistia s’ha aprovat amb un sol vot per sobre epsl 176 necessaris. 

Des de les forces que donen suport a la norma han celebrat la llei qualificant-la “històrica” i, segons el PSOE, necessària per facilitar un canvi de cicle en la política espanyola. L’independentisme català, en canvi, ha remarcat que l’amnistia suposa un acte imprescindible de reparació de les “injustícies” comeses durant la “repressió” al procés independentista.

Amb tot, l’esquerra del PSOE i les forces independentistes han coincidit a assenyalar que sense una regeneració democràtica aquesta “victòria” es queda curta, mentre que el líder del PP ha demanat eleccions anticipades i Abascal ha qualificat la votació com el pitjor atemptat des de 1978, fet que exclou el cop d’Estat de Tejero el 1981.

PUBLICITAT