El paisatge del Priorat protagonista en la novel·la de la morenca Cristina Fornós

Un crim entre les vinyes de la serra de Montsant és el punt de partida de ‘La terra del silenci trencat’ (Penguin Random House). La novel·la debut de l’escriptora i periodista de Móra d’Ebre, Cristina Fornós, reivindica el paisatge del Priorat com a escenari d’una trama policíaca que s’entrellaça amb referències històriques a la poderosa cartoixa d’Escaladei.

Foto: ACN
PUBLICITAT

L’autora imprimeix ritme al relat traçant i alternant històries paral·leles en l’espai i el temps que acaben confluint en el desenllaç final. Una família de viticultors de la comarca, un turmentat però brillant inspector dels Mossos d’Esquadra, una inquieta periodista d’una agència de notícies multimèdia i els monjos de la cartoixa en són els protagonistes.

“M’atreia la idea d’una víctima enmig de les vinyes, com una imatge molt potent”, assegura Fornós. El context de la comarca, reconeix, li permetia aprofundir en aquesta trama negra al voltant del món vitivinícola i, al mateix temps, en la dimensió històrica que volia aportar al relat. “Vaig veure que al priorat tenia les dues coses: el paisatge del vi i de la vinya mundialment conegut i, de l’altra, la història de la cartoixa”, sentencia.

A ‘La terra del silenci trencat’ l’arrelament al paisatge i als seus valors assoleixen una transcendència especial. Les referències geogràfiques i les descripcions acurades dibuixen un marc paisatgístic real sobre el qual es desenvolupa la trama de ficció. “A la gent li fa molta gràcia que surti al seu poble en una novel·la. I més quan són tan petits. Sempre llegim grans històries que passen a ciutats molt grans o llocs molt coneguts. Aquest ha estat un dels meus objectius: donar a conèixer el que tenim a la vora”, ha remarcat.

PUBLICITAT