El Port es posiciona per ser un dels ports amb voluntat de muntar aerogeneradors marítims

El Port de Tarragona entra en la cursa per posicionar-se com a hub per a l’assemblatge d’aerogenerador marins. El Port amb el seu president i el seu departament comercial al capdavant han multiplicat els contactes i les visites per poder posicionar-se en una activitat que experimentarà una gran demanada en els propers anys arran dels objectius marcats per la Unió Europea per al 2030.

PUBLICITAT

Per poder ser presents en aquest mercat, el Port de Tarragona preveu executar la 2a fase de la construcció del Moll de Balears i també aprofitar els nous molls adossats que es construiran un cop estigui realitzat el Contradic de Ponent. Aquest tipus d’activitat seria compatible amb la de creuers al moll de Balears, on es construeix una terminal per a aquests trànsits, i amb l’ús social previst al futur moll Contradic de Ponent.

La Unió Europea s’ha fixat l’objectiu d’aconseguir almenys un 42,5 % d’energies renovables per al 2030, la qual cosa requerirà un augment massiu de la capacitat eòlica instal·lada, passant del creixement previst el 2022, de 204 GW, a més de 500 GW el 2030. En aquesta estratègia continental, l’electricitat produïda per aerogeneradors marins serà clau. Es tracta d’estructures de gran grandària (entre 200 i 300 metres d’alçada per als aerogeneradors i fins a una hectàrea per als flotadors) que requereixen d’instal·lacions especials a la vora del mar per al seu assemblatge, càrrega i transport que no tots els ports poden oferir.

El Port de Tarragona està treballant per captar aquest tipus d’activitat amb un alt valor afegit, ja que genera una activitat que va més enllà dels molls del port i implica el teixit industrial de la seva zona d’influència. Aquesta activitat requereix d’empreses i de mà d’obra especialitzada de sectors com la logística, la enginyeria, la siderometal·lúrgia, etc. per a l’assemblatge de plataforma flotants i aerogeneradors. Els contactes mantinguts fins ara per part dels responsables de l’Autoritat Portuària han estat molt positius. Les més de 15 empreses i joint ventures nacionals i internacionals que han mostrat els seu interès per implantar-se en els molls tarragonins han valorat molt positivament les instal·lacions i els serveis del Port.

PUBLICITAT