El sobreseïment de casos d’agressions sexuals a infants baixa del 60% al 12% per la intervenció de Barnahus

La taxa de sobreseïment de casos d’agressions sexuals a infants i adolescents s’ha reduït “moltíssim”. Ha passat del 60% fins al 12% en aquells casos que han comptat amb la intervenció de la Barnahus. Aquesta és una de les principals conclusions preliminars d’una recerca, coordinada per la Universitat Rovira i Virgili (URV). La investigació s’ha publicat aquest dijous en el Congrés internacional ‘Reptes jurídics i de l’atenció a la infància i a les dones víctimes de la violència’, celebrat a Tarragona. De fet, aquest estudi, encara en curs, està avaluant l’impacte del model Barnahus al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i a les comarques lleidatanes. La mostra inclou més de 480 diligències prèvies que impliquen fins a 520 víctimes.

Foto: ACN
PUBLICITAT

La investigadora principal del projecte, Núria Torres, ha explicat que estan avaluant els canvis que ha suposat la posada en marxa del model Barnahus (Casa dels Infants en suec), en el funcionament del sistema penal. El servei va arrencar el juliol de 2020 a Tarragona, sent pioner a tot l’Estat Espanyol. Torres ha detallat que han revistat tots els casos iniciats per abusos i agressions sexuals a infants i adolescents des del gener 2018 fins al desembre 2022, és a dir, dos anys abans de l’inici de Barnahus al territori i dels seus dos primers anys.

Segons la també professora de Dret Penal de la URV, els resultats preliminars fets públics aquest dijous en el marc del congrés mostren que hi ha hagut canvis “rellevants” en “algunes variables” associades a la revictimització dels infants o victimització secundària.

Tot i que indica que continua havent-hi una taxa de sobreseïment “molt elevada” d’aquests casos, en aquells on hi ha hagut la intervenció del servei Barnahus la taxa ha “baixat moltíssim, d’un 60% fins al 12%; això vol dir que hi ha més casos que s’han iniciat penalment, que poden seguir la seva tramitació i que es dictarà sentència”, ha subratllat. Entre les principals conclusions de la recerca, que recorda que són preliminars, Torres ha destacat que la intervenció de la Barnahus també fa “més factible que hi hagi una sentència en sentit condemnatori”.

PUBLICITAT