Els ajuntaments del territori aposten per controlar la qualitat de l’aire

La qualitat de l’aire al voltant del complex industrial químic de Tarragona és una qüestió que preocupa i ocupa als ajuntaments i a la ciutadania del territori. Durant aquest mandat que està a punt d’acabar, el Morell ha fet diversos estudis de qualitat de l’aire i ha instal·lat una xarxa de mesuradors pròpia, mentre que Tarragona ha licitat per primer cop un anàlisi que veurà la llum l’any vinent.

qualitat de l'aire
PUBLICITAT

El portaveu de la plataforma Cel net, Adrià Pallejà, apunta que els últims anys “s’ha avançat” en aquesta matèria, però de manera “desigual”. Creu que alguns ajuntaments “s’han passat la pilota”. Des de Cel Net demanen als alcaldables que apostin per una xarxa de mesuradors de la qualitat de l’aire pròpia, com està implementant el Morell.

Controlar la qualitat de l’aire correspon al Departament d’Acció Climàtica, recorden tant l’alcaldable de Junts pel Morell, Eloi Calbet, com el del PSC a Constantí, Óscar Sánchez. De fet, fa poques setmanes, Acció Climàtica va anunciar que mesurarà més contaminants atmosfèrics al voltant del complex petroquímic de Tarragona.

Malgrat això, Calbet considera que la Generalitat no està fent la feina i per això, des de les administracions locals, es veuen amb “l’obligació moral” de tirar endavant estudis de qualitat de l’aire. Diu que han estat “pal de paller” en aquesta matèria, i espera que, “governi qui governi”, el Morell continuï fent aquesta tasca. Des de la CUP de Tarragona, l’alcaldable Eva Miguel, va més enllà i proposa que es faci un informe epidemiològic que relacioni la qualitat de l’aire amb les malalties que pateix la ciutadania del territori.

PUBLICITAT