Demanen més de 8.000€ als acusats de danyar la Torre de la Minerva

Fiscalia demana una multa de més de 8.000 euros als tres acusats de danyar la Torre de la Minerva de Tarragona el juliol de 2021. Els investigats són el cap tècnic de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona i el gerent i l’enginyer de l’empresa Bastides Foreseny, els quals estan acusats d’un delicte de danys al patrimoni històric per imprudència greu. En l’escrit d’acusació que ha tingut accés l’ACN, el ministeri públic considera que el dany patrimonial ocasionat és “incalculable”, però sol·licita 5.000 euros de responsabilitat civil. El conjunt arqueològic és Patrimoni Mundial de la UNESCO. Els operaris van perforar la torre per col·locar una bastida per restaurar-la, fent dotze forats, un d’ells en el relleu de la deessa.

PUBLICITAT

Segons l’escrit acusatori, el 19 d’abril de 2021 es van reunir representants de l’Arquebisbat de Tarragona– propietari de la Torre de la Minerva i del fragment de la muralla romana- amb altres responsables de les administracions públiques, com ara l’arqueòloga dels serveis territorials del Departament de Cultura, tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya o el cap tècnic de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Menchón -un dels tres acusats- per valorar l’estat de la torre i, especialment, el relleu de la deessa romana.

En la reunió multisectorial, es va descartar l’ús d’una màquina elevadora perquè per les seves dimensions no hi podia accedir. Així, es va decidir que s’usaria una bastida tubular – sense especificar de quin tipus- per examinar i analitzar l’estat de conservació de les restes romanes. L’Ajuntament va adjudicar l’actuació de muntatge de bastides a l’empresa Bastides Foreseny per la seva “àmplia experiència” en monuments històrics. A més, el ministeri públic indica que el consistori va encarregar la supervisió tècnica del contracte al seu cap tècnic de Patrimoni Històric.

El fiscal explica que Menchón va intercanviar diversos correus electrònics amb el gerent de Foreseny, Manuel Fernández, també investigat en la causa, en els quals es sol·licitava un pressupost per a una bastida, sense especificar les característiques de la seva estabilització. El cap tècnic de Patrimoni també va incloure en els correus un “croquis” de la ubicació i informació per a accedir al recinte. Finalment, Fernández va encarregar la gestió de l’actuació al seu enginyer, Cristian Fernández, el qual va acompanyar els treballadors a la Torre de la Minerva perquè muntessin l’estructura.

“Els tres operaris no tenien cap qualificació de tipus històric o arqueològic. Un cop al lloc, els va deixar sols i durant el muntatge de la bastida no van ser objecte ni d’una mínima supervisió per part de cap dels tres acusats, els quals van incomplir greument l’obligació elemental: assegurar la supervisió del muntatge per persones coneixedores de la importància del bé i de les prevencions imprescindibles”, argumenta el ministeri públic.

PUBLICITAT