Investigadors de la URV ideen un sistema per monitorar els paràmetres vitals de persones vulnerables que viuen soles

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) estan ideant un sistema computacional per monitorar l’activitat i mesurar en temps real els paràmetres vitals de les persones vulnerables que viuen soles. L’objectiu d’aquest projecte, basat en intel·ligència artificial, és recollir informació d’aquests usuaris a través de sensors. Amb les dades recollides, es faran recomanacions als metges i als cuidadors socials per tal que tinguin més elements per fer el seguiment de la salut i les necessitats d’aquestes persones. El projecte ICARE s’ha finançat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat amb fons Next Generation.

PUBLICITAT

El grup d’investigadors del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (DEIM), liderat pel catedràtic Domènec Puig, està al capdavant d’aquest projecte, el qual compta amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, pel que fa a l’assessorament mèdic, i de la Fundació Ave Maria de Sitges, que disposa de residències per a persones vulnerables i pisos tutelats.

“Teníem clar que la sensorització dels domicilis s’havia de fer de manera no invasiva, és a dir, sense càmeres ni altres elements que poguessin molestar o alterar el comportament de les persones que viuen soles”, ha assenyalat l’investigador principal del projecte, Domènec Puig. “Per això, busquem sensors, alguns que ja existeixen i d’altres que mesuren els nivells de determinats gasos que permeten saber l’activitat humana que fan a casa, per exemple, la concentració de CO2 més o menys intensa ens dona informació del que està fent la persona, si es mou, si s’aixeca o no del llit, quanta estona s’està al lavabo”, ha afegit.

El projecte es troba en la fase inicial i, ara mateix, s’escullen els sensors que es faran servir. La informació que subministrin aquests sensors distribuïts per l’habitatge es complementarà amb una aplicació mòbil que, enfocant la cara del pacient, permetrà saber paràmetres, com ara el ritme cardíac, la respiració, la pressió sanguínia.

“De sensors com aquests ja n’existeixen i estem escollint el més adequat. Aquest mètode tampoc és invasiu ni cal que la persona tingui res connectat, ni tampoc es fa cap reconeixement facial”, ha explicat l’investigador. “Simplement, s’ha de posar ella mateixa el mòbil al davant de la cara periòdicament i l’aplicació és capaç, tan sols analitzant el rostre, de treure totes aquestes dades”, ha afirmat Puig.

PUBLICITAT