Ja és oficial: l’IBI costarà un 7,4% més a Tarragona el 2024

Ja és oficial: els ciutadans de Tarragona pagaran un 7,4% més d’IBI el pròxim 2024. Així s’ha aprovat en el plenari extraordinari d’aquest dijous, de més de tres hores, en el qual el PSC ha rebut el suport en forma de vots a favor d’En Comú Podem i Junts per Catalunya. A més, també s’ha acordat la pujada d’un 12% de la taxa de la brossa, també amb el suport de Comuns i Junts, i l’abstenció d’ERC que entén que era necessària. Tot plegat, amb la negativa clara del Partit Popular i VOX i després de setmanes de negociacions entre la resta de partits per tirar endavant aquests canvis en les ordenances fiscals de cara a l’any vinent, en un context econòmic realment delicat pel consistori, tal com s’ha encarregat de recordar repetidament durant el ple l’actual equip de govern.

PUBLICITAT

A més de les pujades de l’IBI i la taxa d’escombraries, també s’ha aprovat la pujada d’un 33% de l’ICIO – vinculat a les construccions i obres – i d’un 20% de la taxa de terrasses. També s’ha aprovat l’increment de la plusvàlua, de l’IAE, l’eliminació de la bonificació per la instal·lació de plaques solars i un recàrrec de l’IBI als propietaris amb pisos buits. La consellera d’hisenda, serveis interns i tecnologia, Isabel Mascaró, ha defensat que és un increment que busca facilitar uns pressupostos de mínims i que permetin “no deixar enrere a ningú”.

L’alcalde, Rubén Viñuales, ha destacat que Tarragona, finalment, és el municipi del territori que menys ha pujat els impostos. Ha volgut agraïr a ECP i Junts el suport, definint com a “responsable” el seu comportament, però també ha destacat la predisposició a negociar en tot moment, així com la presentació de propostes, al grup d’ERC.

Precisament ERC, que ha votat a favor de la pujada de l’IAE o del recàrrec de l’IBI pels pisos buits, s’ha mostrat sorpresa pel suport que ha rebut el PSC per part de Junts i Comuns, considerant que aquests dos grups ho han fet a canvi d’un “xec en blanc”, en paraules del portaveu adjunt, Xavi Puig.

El portaveu d’ECP, Jordi Collado, però, s’ha mostrat convençut que han aconseguit canvis importants davant la idea inicial dels socialistes, “afavorint una proposta que es dirigeix cap a la redistribució de la riquesa”. A més, ha deixat clar que han acceptat posant certes condicions: una tarifa social en la taxa de la brossa i una subvenció per despeses de la llar per les famílies en situació delicada, així com l’impuls d’una moratòria en la concessió de llicències de pisos turístics.

Per la seva part, el conseller de Junts, Jordi Sendra, s’ha mostrat satisfet per la disminució en la pujada de l’IBI que han aconseguit a partir de les negociacions, deixant clar que “donen un vot de confiança” a l’actual Govern.

En el ‘no’ radical s’hi ha col·locat el PP, que ja ho havia deixat clar des del primer dia i no ha canviat d’opinió, votant no a pràcticament totes les propostes de l’actual govern, amb l’excepció d’una abstenció.

PUBLICITAT