La CE pot avalar la interconnexió tot i deteriorar l’Ebre per un “interès superior” com portar aigua potable a Barcelona

La Comissió Europea pot avalar la interconnexió de xarxes d’aigua de Tarragona i Barcelona malgrat que causi un “deteriorament” de l’Ebre sempre que hi hagi motius que siguin “d’interès públic superior”, entre els quals hi hauria portar aigua potable a Barcelona. Fonts comunitàries apunten a l’ACN que els “grans transvasaments” poden “posar en perill” els objectius de les directives d’Hàbitats i de l’Aigua i reclamen una “exhaustiva avaluació” de l’impacte de “qualsevol canvi hidromorfològic i químic”. Ara bé, la norma sobre l’Aigua preveu l’excepció que es pugui tirar endavant la interconnexió malgrat “deteriorar” l’Ebre si existeix un “interès general superior” relacionat amb la salut humana o la seguretat pública.

Foto: ACN
PUBLICITAT

Fonts comunitàries subratllen que les autoritats nacionals són les encarregades d’autoritzar o no els projectes i que, en el cas de la interconnexió de les xarxes d’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i Aigües Ter-Llobregat (ATL) posat sobre la taula arran de l’episodi de sequera, s’hauria de fer una avaluació de l’impacte mediambiental per determinar quin efecte té sobre l’Ebre i els ecosistemes que nodreix, inclòs el delta, que forma part de la xarxa d’espais protegits Natura 2000.

“Si hi ha un risc, s’han d’adoptar mesures preventives per garantir el compliment de la legislació de la UE”, remarquen fonts comunitàries.

PUBLICITAT