La lluita de les dones, protagonista al programa de memòria democràtica d’enguany

El programa de Memòria Democràtica de Tarragona d’aquest 2024 anirà centrat al voltant de la lluita i el paper de la dona en el període que va des de la Segona República fins a la dictadura franquista. En total s’han programat 29 activitats entre exposicions, conferències, rutes i representacions, amb l’objectiu de recordanr uns fets del passat recent que han de servir per comprendre el present i no repetir errors de cara al futur.

PUBLICITAT

La primera acció serà aquest diumenge amb l’acte d’homenatge a Juan Gabriel García Knafo, a les 12h, a la Rambla Nova cruïlla amb el carrer Unió. La programació s’allargarà fins al mes de juny. Algunes de les cites destacades són la presentació del documental ‘Elles hi eren. Vides en lluita a les fabriques de Tarragona (1960-1980)‘ que es presentarà el 13 de març al Teatre Tarragona, o el 12 d’abril, quan la ciutat tornarà a celebrar el Dia dels Valors Republicans amb l’acte institucional en què intervindrà Mary Nash, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, doctora honoris causa de la URV i fundadora de l’Associació Espanyola d’Investigació d’Història de les Dones.

A banda d’aquests actes, l’Ajuntament de Tarragona continuarà treballant en la senyalització d’espais per la Memòria a partir de plaques informatives a diferents espais de la Guerra Civil i de la repressió franquista així com per a la petició de noves llambordes.

Durant el 2023 ja es van senyalitzar la Muntanya de l’Oliva, escenari on van començar els primers afusellaments que van durar fins al 1945 amb un total de 691 execucions; la Presó de Pilats, per on van passar més de 9.000 persones; i l’Antiga Audiència, edifici on se celebraven els consells de guerra.  Properament es col·locarà la placa a la Presó Provincial i, posteriorment, d’altres espais que s’aniran anunciant.

D’altra banda, després de les 22 llambordes de la Memòria col·locades, enguany s’ha dut a terme la petició de 5 noves stolpersteine a persones empresonades i deportades a partir de les noves sol·licituds de tarragonins fetes.

PUBLICITAT