La pujada l’IBI pel 2024, una dinàmica generalitzada més enllà de Tarragona

A Tarragona l’IBI puja un 7,4% aquest 2024 respecte al darrer any. Un increment important i significatiu que afecta directament a la ciutadania, però que no és ni molt menys exclusiu de la ciutat. De fet, l’IBI puja en una immensa majoria dels principals municipis de Catalunya, a les capitals de comarca i les poblacions de més de 20.000 habitants.

camp de tarragona
PUBLICITAT

L’IBI pujarà un 5% de mitjana a les principals poblacions catalanes. Això significa que a Tarragona l’increment està per sobre d’aquesta. Però la ciutat és la 27a en el percentatge d’increment de l’IBI. Fins a 26 poblacions importants de Catalunya pugen més aquest impost. De fet, són una quinzena les que superen el 10% de diferència respecte a l’any anterior. Lideren el rànquing Pineda de Mar (25%), Sort (20,69%) i Tortosa (17,9%). Al territori, a Reus puja un 12,5%, a Salou un 9,8%, a Cambrils un 9,52% i a Vila-seca un 8%.

Si mirem en quina quantitat d’euros es tradueix la pujada de l’IBI, a Tarragona el ciutadà pagarà uns 38 euros més en impostos enguany que el 2023. Una xifra que es troba a prop de la mitjana, molt lluny de les quantitats més altes, que superen els 50 i 60 euros en quantitat de casos. La presidenta de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Meritxell Budó, assegura que el “dèficit de finançament estructural” dels ajuntaments és un dels motius de l’augment.

Els tipus impositius d’IBI urbà més alt entre els municipis seleccionats són els de Reus (Baix Camp), Blanes (Selva), Tortosa (Baix Ebre) i el Vendrell (Baix Penedès), amb xifres que oscil·len entre l’1,15% i l’1,2%. D’altra banda, el preu més alt per rebut, és a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i a Castellar del Vallès (Vallès Occidental), amb uns 700 euros per família. Igualada (Anoia), Barcelona (Barcelonès), Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental) o Martorell (Baix Llobregat) s’apropen també als 700 euros. 

PUBLICITAT