La URV apunta que el turisme massiu augmenta els riscos d’exclusió social a les ciutats

Un estudi internacional liderat per la Universitat Rovira i Virgili ha revelat que el turisme massiu augmenta els riscos d’exclusió social a les ciutats i perjudica la cohesió social. El projecte Smartdest ha analitzat vuit ciutats europees, entre elles Barcelona. Ha determinat que el turisme massiu aguditza les desigualtats, augmenta l’exclusió residencial i provoca una mobilitat ineficient.

PUBLICITAT

L’estudi, liderat pel Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics del Departament de Geografia, assenyala que l’ocupació en el sector turístic és més precària que en qualsevol altre sector i els seus treballadors són els que pitjor ho tenen per millorar les condicions de vida a la ciutat.

En relació amb l’habitatge, la recerca posa d’exemple la intensificació de l’oferta d’habitatge turístic a Barcelona i com afecta els col·lectius més vulnerables, especialment joves, migrants i dones amb infants. 

Pel que fa a la mobilitat, els investigadors apunten que l’especialització turística dels centres històrics, com ara Ciutat Vella (Barcelona), està generant patrons de mobilitat socialment excloents. Els antics residents perden accés a béns de consum assequibles, a serveis essencials, a xarxes socials de solidaritat i espai públic de qualitat.

PUBLICITAT