L’Aigua del Carme: rescatant la importància històrica d’un remei popular tarragoní

L’Ajuntament de Tarragona ha fet una crida a través de les xarxes socials municipals, així com des de la Biblioteca Hemeroteca, per recopilar anècdotes de tarragonins i tarragonines sobre l’Aigua del Carme. Es tracta d’una beguda i remei popular de Tarragona que es va començar a fabricar a la ciutat de la mà dels monjos Carmelites Descalços el 1909, tot i que l’elaboració del licor té l’origen a França el 1611. 

PUBLICITAT

S’anunciava com un remei per a tot tipus d’indisposicions, marejos i indigestions que es venia a les farmàcies i es guardava a la farmaciola de les cases. Una barreja d’herbes amb un elevat grau d’alcohol, que prenien fins i tot els nens i nenes, diluïda en un terròs de sucre. Considerada una aigua miraculosa, va ser un dels remeis més populars del moment, que durant dècades es va utilitzar per curar tots els mals, i fins i tot, es va exportar fora.

L’intent de recuperació històrica d’aquesta aigua del Carme a partir de la crida per xarxes, es trasllada ara entre finals de maig i primers de juny, en una sèrie d’activitats dins la sisena edició del Cicle Patrimoni. El dimarts 28 de maig hi haurà una conferència a càrrec de la historiadora Mercè Gras, amb el títol L’Aigua del Carme a Tarragona, un remei amb una llarga història. Seguidament, el dijous 30 de maig, una altra xerrada de part dAssumpció Huertas, professora de Comunicació de la URV, que parlarà sobre Aigua del Carme: la marca i l’estratègia publicitària que ens transporten a una altra època; i aquell mateix dia es podrà veure exposada una mostra de publicitat de la marca.

A partir del dimecres 5 de juny, dins el cicle Quan els objectes parlen, s’exposarà el cartell com a peça del mes i finalment, el divendres 7 de juny es farà una visita comentada als espais de l’Aigua del Carme de la ciutat, en principi en dues sessions.

PUBLICITAT