Les Terres de l’Ebre i Ponent encapçalen les apostes per l’energia eòlica

La Segarra i la Ribera d’Ebre concentren més de la meitat dels molins eòlics que els governs català i espanyol estan tramitant arreu de Catalunya. Segons dades de Territori analitzades per l’ACN, les dues administracions estan valorant 22 possibles parcs eòlics que sumarien 170 aerogeneradors, dels quals 55 s’instal·larien a la Segarra i 52 a la Ribera d’Ebre en 12 dels projectes. Si totes les sol·licituds en curs tiren endavant, vuit de cada deu nous molins se situaran a Ponent i Terres de l’Ebre. Les dues regions ja acullen 538 dels 846 aerogeneradors que estan en funcionament al país, gairebé dos de cada tres.

PUBLICITAT

Pel que fa a les Terres de l’Ebre, destaquen les propostes de nous parcs eòlics a la Ribera d’Ebre, que sumaria 52 nous aerogeneradors –amb una potència de 289,39 MW– als 21 que hi ha fins ara. Els projectes en curs al Baix Ebre, amb quatre aparells, i a la Terra Alta, amb un, són sensiblement inferiors als de la seva comarca veïna. Tots dos territoris ja encapçalen el rànquing a nivell català, ja que en total sumen gairebé quatre de cada deu molins ja en funcionament.

La multitud de projectes d’energia renovable que s’han establert a la zona han creat rebuig a diversos sectors de municipis ebrencs. De fet, mentre batallen amb les grans energètiques, els consistoris han apostat en aquest últim mandat per la regulació urbanística, les eines de protecció de l’entorn i projectes d’autoconsum que els permetin no dependre’n.

Les sol·licituds d’instal·lar aerogeneradors també afecten la Conca de Barberà, amb una unitat en el parc Segarra, que s’ha projectat en la seva pràctica totalitat a la comarca homònima.

PUBLICITAT