L’Hospital Joan XXIII celebra 30 anys de la incorporació del mètode cangur

31 de maig de 2024. Aquest divendres l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona celebra 30 anys de la posada en marxa del mètode cangur al Servei de Pediatria. Ho celebra amb una ponència dels promotors del mètode al centre sanitari: els pediatres Adolfo Gómez, Ricardo Closa, Teresa Baiges, Mar Ravés i Maria José Martínez, que tindrà lloc a les 17h a l’Àrea de Gestió del Coneixement del Parc Sanitari.

PUBLICITAT

El mètode cangur consisteix a mantenir el nadó despullat, amb gorra i bolquer, sobre el pit nu del pare o de la mare i cobrir-li l’esquena amb una manta, amb l’objectiu d’establir un vincle afectiu més estret entre el nadó i els progenitors a través del contacte físic. Si el nadó està clínicament estable, es pot dur a terme encara que necessiti suport respiratori, catèters, perfusions o sondes, entre d’altres.

El mètode és senzill, té poc cost econòmic i té nombrosos beneficis (tots amb evidència científica) tant per als pares com per als nadons. Els principals avantatges són: menys quantitat d’infeccions, la temperatura que manté el nadó és tan bona com la de la incubadora, facilita la lactància materna, disminueix els episodis d’apnea i les necessitats d’oxigen, el nadó augmenta el pes i, tot plegat, fa que s’estabilitzi i disminueixi l’estada hospitalària.

A Espanya, la Unitat Neonatal de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona va ser pionera en l’aplicació del mètode cangur, que ofereix des de l’any 1994. Avui en dia s’ha convertit en una pràctica habitual de les unitats neonatals d’arreu del món.

PUBLICITAT