L’IRTA treballa en un projecte per conèixer les necessitats hídriques dels conreus i ajudar els pagesos a planificar

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) està treballant en un projecte que permeti conèixer les necessitats hídriques dels conreus catalans perquè els pagesos puguin planificar la temporada. “La idea és que, abans d’iniciar l’any, tinguem una previsió del que ens podem trobar”, ha afirmat l’investigador Agustí Romero, referent de l’IRTA en olivicultura i elaiotècnia. Sota el nom de ‘Regassist’, la proposa busca crear consensos entre les institucions que gestionen les polítiques d’aigua i els agricultors, a través d’uns criteris objectius creats per l’IRTA. L’ens confia en començar a obtenir dades a finals d’any. La proposta s’ha presentat aquest dijous a la Taula Institucional de l’IRTA al Camp de Tarragona.

PUBLICITAT

Segons Romero, la sequera dels últims anys, “que ha deixat els pantans buits”, ha evidenciat la necessitat d’establir uns “balanços” anuals que permetin gestionar millor “els pocs recursos hídrics que tenim”. En aquest sentit, l’IRTA esdevindrà de mediador entre els agricultors i l’administració. “L’objectiu és tenir un balanç objectiu, fet per una entitat externa com és l’IRTA, per evitar discussions”, ha afirmat Romero.

El projecte ‘Regassist’ -assistència al reg-, que va començar a gestar-se a finals del 2023, està en fase de contractació, per crear l’equip que el desenvoluparà. Romero ha apuntat que la voluntat és tenir “com a mínim quatre tècnics, un per cada demarcació” i que la iniciativa pugui començar a funcionar a finals d’any. De fet, es preveu que sigui llavors quan presentin el projecte en la seva totalitat.

PUBLICITAT