Proposar “una nova mirada” a territoris coneguts a través dels vincles d’una vintena d’artistes amb paisatges catalans. Els periodistes Aure Farran i Jordi Bes han plasmat aquesta voluntat a ‘La Catalunya dels artistes’, una guia de viatges “alternativa” sobre l’entorn que va inspirar pintors, escultors i arquitectes.
La tria dels protagonistes dels 20 capítols ha estat “complicada”, perquè més enllà dels personatges més cèlebres -com Pablo Picasso o Joan Miró- també s’han visibilitzat dones -com Lluïsa Vidal o Núria Llimona- que la història “no ha posat al lloc que els correspon”. Coincidint amb el capítol dedicat a Miró, aquest dissabte s’ha presentat el llibre al Mas Miró, a Mont-Roig del Camp, on també s’ha tractat la relació del pintor amb el món del vi.
A l’hora d’escollir els vint artistes que formarien part d’aquest llibre, els seus autors van prioritzar la necessitat de donar a conèixer no només personatges consagrats, sinó també les seves relacions amb espais més desconeguts que els van captivar. Un dels altres objectius era ampliar l’imaginari popular amb noms que “no havien rebut el reconeixement que es mereixen”.
Un dels casos “paradigmàtics” que es relaten al llibre és la petjada que va deixar Mont-roig del Camp (Baix Camp) al pintor Joan Miró. Segons Farran, l’artista representa “el màxim exponent de vinculació entre obra i paisatge”, ja que tota la seva trajectòria està lligada amb aquest municipi i dels seus quadres i escultures se’n desprèn el paisatge emocional.